VOIP bellen over WIFI

VOIP BELLEN OVER WIFI? JA NATUURLIJK. MAAR IS MIJN WIFI WEL OP ORDE?

Smartphones zijn de hub van het dagelijks leven geworden: 85 procent van de Nederlanders had eind 2017 een smartphone en in 2018 zal meer dan een derde van de wereldpopulatie over zo’n apparaat beschikken.

Nu online applicaties steeds zwaarder en geavanceerder worden – en online bellen steeds vaker de norm is – blijkt dat een goed werkend netwerk voor bedrijven geen luxe meer is, maar een noodzaak.

Dit vereist wel een omgeving waarbinnen de WiFi infrastructuur aan strenge eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat dit geen problemen oplevert, dien je dus wel te investeren in een draadloze infrastructuur die deze dienstverlening op een kwalitatief hoog niveau kan ondersteunen, ook onder druk. Zo’n kwalitatief hoogwaardig netwerk heeft de volgende kenmerken:

1) Hoge dichtheid, uitmuntende prestaties

Er zou geen dipje in bereik of belkwaliteit mogen ontstaan als meerdere gebruikers het netwerk willen gebruiken. Een sterk RF-signaal van een slimme antenne helpt de interferentie te beperken door constant het RF-pad naar de client in real-time te optimaliseren. Een slimme antenne zorgt ervoor dat de client de hoogst mogelijke datasnelheden behoudt, zelfs in mindere RF-omstandigheden. Door het signaal te optimaliseren, worden de negatieve effecten van pakketverlies en ruis verminderd.

In omgevingen met veel gebruikers, zoals kantoren en scholen, kan gestuurde roaming ervoor zorgen dat de kwaliteit van de gebruikservaring voor de gehele WLAN-omgeving op peil blijft. Clients worden daarbij doorverwezen naar een ander WiFi access point (AP) die een betere gebruikservaring kan bieden. Als een signaal minder dan het door de beheerder opgegeven sterkteniveau (RSSI) heeft bereikt, dan kan de AP automatisch een lijst alternatieven opmaken en de client doorsturen naar een AP met een sterker signaal. Dit lost het probleem op dat clients blijven hangen bij een bepaalde AP, ook al biedt deze niet langer de beste verbinding.

2) Intelligente dataprioritering

Het aanbieden van een sterk signaal is slechts de eerste stap. Draadloze netwerken moeten in staat zijn om datapakketjes te prioriteren. Zo zorgt je netwerk ervoor dat wat de hoogste QoS vereist vooraan in de rij staat. Veel dataverkeer verloopt tegenwoordig versleuteld, wat het lastiger maakt voor een netwerk om pakketjes te identificeren. Dat geldt in het bijzonder voor communicatie-apps. Slimme draadloze technologieën kunnen toch iets met deze versleutelde pakketjes aanvangen, omdat ze kijken naar het gedrag van deze pakketjes. Ze kunnen de data classificeren in één van vier categorieën: spraak, video, maximale prioriteit en achtergrondverkeer. De smartphone zelf kan ook aangeven om wat voor type pakket het gaat. Door automatische heuristiek op versleutelde pakketbewegingen uit te voeren, kan deze sortering van data te allen tijde plaatsvinden.

3) Slimme toegangscontrole

Voor veel mensen staat het überhaupt kunnen verbinden met WiFi gelijk aan het hebben van een deugdelijk signaal. Maar als er niet genoeg bandbreedte of netwerkcapaciteit is, kun je net zo goed helemaal niet verbonden zijn. Als te veel nieuwe apparaten tegelijkertijd verbinding proberen te maken met een bepaald AP, dan kunnen ze al snel met een verminderde gebruikservaring geconfronteerd worden. Slimme AP’s kunnen ook met een capaciteitsgebaseerd toegangsalgoritme werken, om verbindingsverzoeken van nieuwe clients af te wimpelen zodra de dienstverlening onder een bepaalde norm duikt. Dit stelt organisaties in staat de gebruikservaring te bewaken, ook in perioden van flinke belasting.

Ervaring en referentiecases

Het geheim van een goed WiFi netwerk dat geschikt is voor WiFi Calling, is gebruikmaken van een kwalitatief goede WiFi netwerkinfrastructuur. Dit vraagt om gebruik van slimme antennetechnologie, om mechanismen die spraakverkeer prioriteren zelfs al is deze versleuteld en om stoplichtfunctionaliteit om de load te beperken.

Al deze componenten moeten aanwezig zijn om organisatie hun personeel klanten superieure spraak over WiFi aan te kunnen bieden. Alleen zo blijven jouw medewerkers tevreden. Microway heeft veel ervaring met netwerk van Ruckus Wireless en goede ervaringen van Voice over WiFi telefoons van SpectraLink. Met het inzetten van jouw hoogwaardige WiFi netwerk heb je geen separaat DECT netwerk meer nodig voor draadloze telefoons. Buiten de kosten die je met de aanschaf bespaard hoef je ook minder poorten op de switch te hebben en verbruik je minder stroom.

Wil je meer meten over het het vervangen van jouw DECT netwerk door WiFi bellen? Wil jij lezen wat de “best practice” instellingen zijn voor een goed WiFi netwerk? Vul uw gegevens in voor de whitepaper of vraag direct een demo aan.

    Stuur mij de Whitepaper Wifi is meer dan alleen draadloos internet