ICT-Security

HET ICT-SECURITY NIEUWS VAN 2019 ALS INPUT VOOR 2020

Als IT verantwoordelijke lees je de kranten en volg je het nieuws en met grote regelmaat staat hier een headline met een nieuw datalek of bedrijf wat gehackt is of heel veel data niet meer kan benaderen.

In 2019 stond er elke maand wel een groot artikel in de krant en op online media over data-security.

In deze nieuwe blog nemen wij je mee langs de headlines in het ICT-security nieuws en hoe je er voor kunt zorgen dat jij geen headline gaat worden in het nieuws.

 

 

Lees snel verder

Je data veiligstellen is prioriteit nummer 1

Als organisatie verwerk je klantgegevens, productgegevens, financiële gegevens en nog veel meer. Dit doe je natuurlijk conform de AVG regelementen. Want dat ben je verplicht!

 

Heb jij er wel eens over nagedacht wat er gebeurd als al deze gegevens niet meer te raadplegen zijn? Als je een bericht krijgt dat je data alleen door betaling van vele duizenden euro’s weer beschikbaar is?

 

 

Wil jij één van die vijf bedrijven zijn die slachtoffer wordt van een cyberaanval?

 

Nee? Dat dachten wij al. Ga dan ook goed om met backups van je bestanden. Het simpelweg kopiëren of repliceren van bestanden naar een NAS of online opslag dienst is niet voldoende. Cryptolockers worden steeds slimmer en ze lezen wachtwoorden uit en kunnen dan alle aangesloten apparaten en netwerkmappen en drives aanvallen. Hierdoor zijn je backups ook verloren en dan heb je echt een probleem.

 

Hoe los je dit op? Eigenlijk heel simpel, door gebruik te maken van een beveiligde dataopslag. Dit kan zijn op een NAS of online opslagdienst zoals Microsoft Azure/OneDrive. Echter wel met daarin een beveiligde kluis die je backups kan ontvangen.

 

Microway gebruikt hiervoor de oplossingen van Veeam. Voor kleine bedrijven tot tien werkplekken of maar één server is de software vaak kosteloos. Is je onderneming wat groter dan verzorgen wij via een overzichtelijk maandmodel je licenties. Zo betaal je nooit te veel en hoef je niet direct een 3 jarige licentie af te nemen.

 

Wat is jouw reden om te wachten met veilige backup? Wordt je bedrijf de nieuwe headline in de krant?

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt natuurlijk erg cliché, maar het is wel zo. Bij onze MKB klanten worden wij ingezet om actief het netwerk, servers en werkplekken te beheren. Hierbij is een hele belangrijke taak weggelegd voor beveiliging van de werkstations en servers.

 

Vaak hoor je dat je langlopende contracten moet afsluiten om goede antivirus software te kopen. Dit is niet meer van deze tijd.

 

Microway heeft als partner Sophos software en hiermee kunnen wij net zoals je Office 365 licentie ook de antivirus keurig per maand en per gebruiker aanbieden. Handig toch? Geen grote investeringen ineens.

 

Hoe beschermt deze antivirus dan mijn werkplek? Dat is een leuke vraag, want onze software communiceert via een Cloud-platform wat ervoor zorgt dat alle gedragingen en detectie van virussen direct met elkaar gedeeld wordt.

 

Ook maakt onze software gebruik van Machine Learning. Dit betekent dat zodra jij iets opstart de software meekijkt wat er allemaal gebeurd en zodra deze iets abnormaals ziet zal deze ingrijpen. Dit zorgt ervoor dat nieuwe bedreigingen geen schijn van kans maken om schade aan te richten.

Het hebben van inzichten op je netwerk

Weet jij welke apparaten er allemaal op je netwerk aanwezig zijn? En nog belangrijker zijn deze up-to-date en hoe controleer je dat?

 

Alle hardware die aan het netwerk wordt gekoppeld via een kabel of via Wifi, heeft een kleine stukje software in zich.

 

Denk aan je multi-functionele printer/scanner die kan mailen, de werkstations met Windows en allerlei software erop, je server met bestanden, programma’s en databases. Vergeet ook niet je NAS, Smart-TV, slimme thermostaat, gebouwbeheersysteem, camera’s en nog veel meer. Dit alles communiceert met het internet.

Vaak vergeten we de switches, de firewall maar ook het modem van je glasvezel of DSL-abonnement die je van je provider er gratis bij krijgt. Alle apparaten zijn een mogelijke ingang voor hackers. Wil jij dat je printer uitnodigingen staat te versturen aan de hele wereld om bepaalde YouTube filmpjes te bekijken?

 

De Microway Security-scan biedt hier een oplossing voor. Wij brengen je complete netwerk in kaart met alle aangesloten apparatuur. De slimme software controleert hierbij op ruim 400.000 bekende kwetsbaarheden in je apparatuur. Hieruit komt een rapport met de top 10 kwetsbaarheden die je eigenlijk direct moet oplossen.

 

Nieuwsgierig of jouw netwerk veilig is? Maak een afspraak om de scan uit te laten voeren.

 

Microway is partner van Rapid7 software.

Denk je dat het allemaal wel mee valt?

Hierbij een kleine greep uit de nieuwsitems van 2019:

 

Wij zorgen er graag voor dat jouw organisatie niet in het nieuws gaat komen. Maak snel een afspraak met onze consultant die je alles kan vertellen over preventie.