De 5 mythes van WIFI

DE 5 MYTHES VAN WIFI

Dat je als onderneming niet meer zonder Wifi kan dat is bij veel IT-verantwoordelijke wel duidelijk, echter is de Wifi-dekking verre van perfect in veel omgevingen.

Hoe komt dit?

Er zijn heel veel draadloze technieken, leveranciers en goede adviezen beschikbaar, even googelen en je krijgt veel kennis en informatie voor je kiezen.

Herken jij hierin de mythes, wat klopt er nou en hoe heeft dit invloed op jouw specifieke omgeving. Je hebt een kantoorpand, hotel, jachthaven, camping, congrescentrum, restaurant of zelfs een voetbalstadion… allemaal verschillende locaties met allemaal verschillende uitdagingen.

Wij helpen je op weg met de 5 mythes rondom Wifi en wat hier nou van waar is.

1. Alle zenders moeten een draad hebben

Als we over Wifi-dekking praten is het plaatsen van zenders, door ons techneuten graag accesspoints genoemd noodzakelijk. Een beetje goed nadenken over waar je bereik wenst is belangrijk en de keuze van de juiste accesspoint is nog veel belangrijker. Al deze accesspoints moeten met een netwerkkabel worden aangesloten. Of toch niet?

Er zijn tegenwoordig hele slimme accesspoints welke een draadloze brug kunnen opzetten tussen elkaar. Hierdoor is het mogelijk om dekking uit te breiden op plaatsen waar geen netwerkkabel aanwezig is.

Deze techniek heet Mesh en heeft vele voordelen, maar ook zaken waarmee je rekening dient te houden. Zo is het advies altijd om niet meer dan twee draadloze bruggen op te zetten omdat anders snelheidsverlies gaat optreden. Slimme plaatsing en ondersteuning vanuit een accesspoint die wel bekabeld is bied hierbij een oplossing. Graag vertellen wij je meer over slimme Mesh oplossingen, we laten het je zelf ervaren met een demo op locatie.

Helemaal draadloos is het niet want de accesspoint heeft stroom nodig, dit kan via de netwerkkabel met Power over Ethernet of met een eigen voedingsadapter.

2. Meer zendvermogen is goed voor een beter bereik

Het hebben van het juiste zendvermogen is belangrijk, daarbij helpt in situaties als campings en jachthavens het toepassen van specifieke antennes. Let wel op dat deze antennes vaak een versterkende factor hebben en als je niet oplet overschrijd je het maximale zendvermogen.

Hoge zendvermogens zijn handig bij verbindingen over een lange afstand, hierbij kunnen we met vrij zicht tot wel 12 kilometer afstand overbruggen.

Als je Wifi wilt aanbieden aan kantoormedewerkers en jouw gasten dan is een hoog vermogen niet zo handig. Want je gebruiker heeft een laptop of mobiel apparaat wat met het Wifi-netwerk wil verbinden. Houdt er dan rekening mee dat bijvoorbeeld een smartphone niet meer dan 15 tot 25 meter zendbereik heeft.
Jouw Wifi-netwerk heeft dus geen hoge vermogens nodig om kilometers ver te zenden, maar juist een ontvangstgevoelige antenne om zeer goed te luisteren en goed te verbinden met de smartphone, tablet of laptop. Dit wordt uitgedrukt in ontvangstgevoeligheid en hoe gevoeliger hoe beter.

3. De frequentie 5GHz voor Wifi is altijd beter

Voor een groot deel klopt dit. De nieuwe frequentieband 5GHz is minder storingsgevoelig en heeft meer kanalen om uit te kiezen voordat deze verzadigd is. Moderne apparatuur is voorzien van een 5GHz mogelijkheid. Nieuwe Apple, Android en Windows apparatuur kunnen dit allemaal aan.

Niet alles is beter aan de 5GHz, zo is het bereik van deze frequentie minder en zal je dus meer accesspoints nodig hebben om een gebied te dekken. Wij kijken altijd goed naar de gebieden waar je de snelheid van 5GHz nodig hebt en waar je kunt blijven opereren op de 2.4GHz frequentie.

5GHz heeft dus geen nadelen? Dat is niet helemaal waar… We kunnen de 5GHz kanalen opdelen in de hoger en lager gelegen kanalen. De lagere kanalen zitten in de zelfde range als bijvoorbeeld radars. Hierdoor zou je een probleem met dekking kunnen krijgen als je deze kanalen gebruikt in de buurt van gebieden met veel scheepsvaart.

Goed nadenken dus over jouw design en het inzetten van de juiste frequenties.

4. Een goede naam voor een SSID?

Pretty fly for a Wifi, AIVD afluistercontainer of Michiel de Router, dit zijn natuurlijk leuke namen en jouw buren zien deze ook. Als je voor een serieus netwerk een naam verzint maak dan dat deze herkenbaar is en vooral voor jouw gasten zodat ze weten dat ze een veilig netwerk kiezen.

Maak voor elke functie een eigen netwerknaam, het lijkt handig maar het brengt ook onnodige storingen met zich mee. Elke naam die uitgezonden wordt via een Wifi-router of accesspoint kost zendtijd en frequentieruimte. Uiteindelijk heb je hiermee alleen maar vertragingen. Ons advies is om maximaal 4 SSID’s te gebruiken.

Gasten wil je op een eenvoudige manier met jouw netwerk laten verbinden. Hoe doe je dit? Plaats een bordje met de wifi-code bij de balie of laat je een wachtwoord achterwege. Dit laatste is een slechte keuze, want iedereen kan inloggen op jouw netwerk en gebruikmaken van jouw internet verbinding. Als contracthouder van de dataverbinding ben jij verantwoordelijk voor de data die gedownload wordt. Dus als iemand illegale films download via jouw netwerk, kan jij verantwoordelijk worden gehouden.

Er zijn verschillende manier om inloggen op een netwerk gebruiksvriendelijk en veilig te maken. Wil je weten hoe? We vertellen je er graag meer over

.

5. Eén accesspoint kan eenvoudig alle gebruikers aansturen

Hoeveel apparaten kunnen zich eigenlijk aanmelden op een Wifi-zender? Dit is geheel afhankelijk van de kwaliteit van de accesspoint. De huis-tuin en keuken Wifi-router of accesspoint kan tot maximaal 25 gebruikers (apparaten) aan.

Vindt je dit al veel? Denk dan maar eens goed na hoeveel apparaten je thuis hebt en hoeveel je op kantoor wilt verbinden. Je hebt laptops, smartphones, camera’s, printers, smartwatches, desktoptelefoons, slimme thermostaten, reclamebeeldschermen en zelfs die auto’s voor de deur. En dan hebben we niet eens jouw gastennetwerk meegenomen. Al snel kom je op veel apparaten uit en de nog grotere uitdaging is dat deze allemaal vanaf een andere kant de accesspoint willen benaderen.

Slimme antennes en het kunnen aanpassen van zendvermogen per apparaat is een slimme techniek waardoor een accesspoint meer apparaten aan kan. De door Microway geleverde accesspoints kunnen in de basisversies al 100 apparaten aan en onze topversies tot wel 500.

Heb je meer apparaten die willen connecteren of wil je Wifi in een grote omgeving als een warehouse of conferentielocatie aanbieden, dan zijn densiteit en dekking twee factoren waar je goed rekening mee dient te houden. Slechte Wifi is één van de meest gehoorde klachten bij hotels, conferentiezalen en openbare gelegenheden.

Eindelijk echt goede Wifi!

Het opzetten van een goed Wifi-netwerk is een lastige klus, waarbij je al snel de specialist moet inroepen. Maak eens kennis met de specialisten van Microway, wij vertellen je over de door ons gerealiseerde projecten en onze aanpak.

Gun jezelf en jouw medewerkers eindelijk dat echt goede Wifi-netwerk en plan je afspraak in met één van onze specialisten.